facebook recepcja@med-fix.pl Rejestracja: 71 758 44 08 728 855 484

Dieta

Przyczyny problemów z wagą

Istnieje wiele przyczyn nadmiernej masy ciała lub niedowagi. Najczęstszymi przyczynami zaburzeń masy ciała są złe nawyki żywieniowe często wyniesione z domu, nieregularne spożywanie posiłków, jedzenie w pośpiechu czy też spożywanie produktów wysoko przetworzonych.

Osobną grupę stanowią zaburzenia odżywiania, takie jak anoreksja czy bulimia oraz zaburzenia przemiany materii spowodowane chorobami np. cukrzycą, chorobami tarczycy, alergiami pokarmowymi, itd. Problemy z wagą mogą pojawiać się też w okresie dojrzewania, w trakcie ciąży i po niej, czy też w okresie menopauzy i andropauzy.

Prawidłowe zdiagnozowanie przyczyn zaburzeń masy ciała oraz dobranie odpowiedniej diety wymaga zatem specjalistycznej konsultacji lekarza oraz dietetyka.

nadwaga

Efekt jojo

Efekt jojo polega na ponownym gromadzeniu się rezerw tłuszczowych w organizmie. Jest reakcją organizmu na stosowanie zbyt radykalnych, niedoborowych diet, głodówek oraz diet o zbyt niskiej kaloryczności w stosunku do zapotrzebowania organizmu, skutkujących zbyt szybką utratą masy ciała. Nieprawidłowa dieta w trakcie odchudzania może przyczyniać się, m. in do wahań poziomu cukru we krwi, czego efektem może być hipoglikemia, objawiająca się często napadami tzw. wilczego apetytu, sprzyjając występowaniu efektu jojo. Ponadto stosowanie suplementacji wspomagającej odchudzanie, takich jak środki przeczyszczające czy "spalacze tłuszczu", również będzie sprzyjać występowaniu efektu jojo.

Należy zatem pamiętać , aby decydując się na odchudzenie wykazać się cierpliwością. Stosowanie diet "cud" oraz preparatów wspomagających szybkie odchudzanie jest najlepszą metodą na szybki powrót do dawnej masy ciała oraz może kosztować nas uszczerbkiem na zdrowiu.

Efekt jojo

Nietolerancja, a alergia pokarmowe

Nietolerancja pokarmowa oraz alergia pokarmowa to dwa zupełnie odrębne pojęcia i bardzo ważne jest, aby nie używać tych nazw zamiennie.

Nietolerancja pokarmowa jest nieprawidłową reakcją wyzwalaną przez komponent żywności, np. laktozę, gluten, fruktozę i nie ma związku z systemem immunologicznym. Wynika ona z nietrawienia specyficznego składnika żywności. Niektórzy ludzie mogą wykazywać nietolerancję np. na dodatki do żywności takie jak konserwanty, a symptomy mogą być bardzo odmienne.

Alergia pokarmowa polega natomiast na specyficznej reakcji immunologicznej w organizmie. Jest reakcją prowokowaną przez żywność, zwykle nagłą oraz zlokalizowaną np. w okolicy ust (obrzęk warg), skórze, układzie pokarmowym i drogach oddechowych.

Produkty spożywcze - dieta


Niepokoją Cię dolegliwości - zgłoś się do nas!

Współpracujemy z:

Content

KONTAKT:

Telefonicznie pod numerem:

71 758 44 08

728 855 484

Drogą mailową:
recepcja@med-fix.pl

Osobiście:
Adres i godziny otwarcia

Za pomocą Live Chatu:
Otwórz LiveChat

Na Facebook'u:
Otwórz Facebook